BUYRAK KASALLIKLARI VA ULARNING KELIB CHIQISH SABABLARI. - Rustamova, Madina Rustam qizi; Islomov, Ravshan Sherali oʻgʻli; Qo‘ziboyeva, Aziza Ibrohim qizi (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Insonlarni qiynab kelayotgan kasalliklar orasida buyrak kasalliglari muhim o‘rinda turadi. Bunga sabab sovuq, nam va noqulay sharoitda muntazam ravishda ish faolyatini olib borishdir. Bundan tashqari turli xildagi zararli odatlar ham buyrakka salbiy ta’sir ko‘rsatadi ya’ni chekish va spirtli ichimliklarni suiste’mol qilish. Odam organizmiga ba’zi infoksiyalar tushishi natijasida ham buyraklar zararlanishi mumkin. Bunda piyelonefrit va (yoki) glomerulonefrit rivojlanadi. Piyelonefrit – surunkali buyrak kasalligi. Glomerulonefrit – buyrak koptokchalarini har xil infeksiya, vaksina va kimyoviy dorilar natijasida yallig‘lanishu. U vaqt o‘tib buyrakning boshqa qismlariga ham tarqalishi mumkin.