HOMILADA QON AYLANISHI VA TUG‘MA YURAK NUQSONLARI - Temirova, O‘g‘iloy Umidullo qizi (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Homilada qon aylanishi plasenta qon aylanishi deb atalib katta odam qon aylanish tizmida ancha farq qiladi. Xozirgi kunda homilada qon aylanishi yaxshi bo‘lishi uni tug‘ilganda normal qon aylanish tizmiga ega bo‘lishiga olib keladi. Qon aylanish tizmidagi o‘zgarishlar bolada tug‘ma yurak nuqsonlari paydo bo‘lishiga olib kelishi mumkin. Xozirgi kunda dunyoda yangi tug‘ilgan chaqaloqlarning 0,8-1,2 foizi tug‘ma yurak nuqsoni bilan dunyoga keladi O‘zbekistonda yiliga 600 ming chaqaloq tug‘ilsa shularning 5000-5500 ga yaqin chaqaloq tug‘ma yurak nuqsoni bilan tug‘iladi. Ulardan eng ko‘p uchraydigan yurak nuqsonlari qorinchalararora bo‘lmachalarara devor deffikti, ochiq artiriyal yo‘lak, yurak qon tomirlari transpozitsi.