АБАЙДЫҢ ҚОҒАМДЫҚ-ФИЛОСОФИЯЛЫҚ ЛИРИКАСЫНДАҒЫ ТРОПТАРДЫҢ ҚОЛДАНЫЛУЫ - Сералиева, Гүлмерей Саламат қызы (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
«Білегі күшті бірді жығады, ақылы күшті мыңды жығады», -дейді. Арнап жиналған асыл бұйым бір-ақ кісілік болса, Абай жинаған рухани қазына қырық рулы елге жайылды. Ол ақын ғана емес, философта. Лиракаларында өмірге көз-қарасын философиялық тұрғыдан троптарды шебер қолдана отырып баяндаған ұлы тұлға. Философия сөзі-«данышпандықты сүю» дегенді білдіреді. Философия-шындық. Себебі онда өмірдегі оқиғалар желісі, қыр мен сыры жатады. Абайдың қоғамдық-философиялық лиракасын талдау тұста алдымен, ақын өз дәуірінің үні екенін ескерту шарт.