«ҚАЗАҚТЫҢ ШЫНАЙЫ ПОЭЗИЯСЫНДА ӨШПЕС ІЗ ҚАЛДЫРҒАН, МҰЗБАЛАҚ, АҚИЫҚ АҚЫН -МҰҚАҒАЛИ СҮЛЕЙМЕНҰЛЫ МАҚАТАЕВ» - Миралиева, Диана Нұрмуқан қызы; Байзаков, Жандос Абдазимович (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Есімі бұл күнде бар қазаққа мәшһүр. Халқымыз мұзбалағы, ақиық ақыны. Өз кезеңінде лайықты бағасын ала алмасада, өзінен кейінгілер үшін мәртебесі биік ақын, қазақтың лирик ақыны-Мұқағали Сүлейменұлы Мақатаевтің өмірбаяны, қысқа ғана ғұмыры барысында, басынан өткізген шытырман шырғалаңы. Ақынның қазақ поэзиясында алған орны, поэзиядағы алғашқы қадамдары, атақты өлеңдері, өлеңдерінен үзінділер. Сондай-ақ, ақынның заты өлседе, аты өлмегендігі жайында, көптеген жәнеде қызықты мәліметтер ұсынылады.