USMONIYLAR DAVLATI SUD-HUQUQ TIZIMIDA QOZILIK TUSHUNCHASI - Abdurazzaqova, Yulduz Anorboy qizi; Karazaybek, Mustafa (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Usmonlilar imperiyasida qozilar, markaziy hukumat tomonidan “kaza” deb ataladigan aholi punktlarida ma’lum bir vaqt davomida fuqarolik boshqaruvchisi, mahalliy ma’mur va mahkama boshlig‘i vazifalarini bajarish uchun tayinlangan davlat amaldori bo‘lib, shariat va ma’muriy ishlar uchun javobgar bo‘lgan. Shahar va mulkiy vazifalari orqali markaziy hukumatning ko‘magi bilan xalqqa xizmat ko‘rsatgan qozilar, bu xizmatlar bajarilayotganda boshqaruvchi sifatida faoliyat yuritgan. Ushbu tadqiqotning asosiy maqsadi Usmonlilar imperiyasida sud, ma’muriy va shahar boshqaruvchisi vazifasini bajaruvchi qozilik tizimini tarixiy tahlil bilan tushuntirishdir. Tadqiqotning asosini tashkil etuvchi sababiy bog‘liqlik, qozilarning bir o‘zi xilma-xil vazifalarni bajarishining sabablarini va asrlar davomida o‘z faoliyati sohasida ko‘rsatgan muvaffaqiyatlarini o‘rganishdan iborat.