YURIDIK TERMINLARNI TARJIMA QILISH JARAYONI: LUG‘ATLAR, ONLINE VOSITALARDAN FOYDALANISH VA MUHOKAMA YIG‘INLARI - Xanimqulova, Durdona Alisher qizi (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Ushbu maqolada yuridik terminlar ustida mustaqil ish olib boruvchi tarjimonlar tomonidan qo‘llaniladigan kichik ko‘lamdagi yuridik terminlar va bu sohadagi so‘nggi ilmiy izlanishlar muhokama qilinadi. Yuridik terminlarning asosiy xususiyatlari ilgari o‘rganilgan bilim va ko‘nikmalardan kelib chiqqan holda kognitiv lingvistika nuqtai nazaridan muhokama qilinadi, hamda ularga termin sifatida qaraladi. Bundan tashqari, turli xil eng an’anaviy turdagi lug‘atlar hamda eng so‘nggi onlayn va elektronik resurslar, jumladan, Google va muhokama yig‘inlariga o‘xshash manbalar taqdim etiladi. Ularning asosiy avfzalliklari izlanuvchilarning vaqtini tejashi, tarjima jarayonining funksionalligini oshirishi va boshqa tarjimonlar shunga o‘xshash terminlar bilan bog‘liq bo‘lgan muammolarni qanday hal qilganliklari to‘g‘risida gap yuritiladi.