СТОМАТОЛОГИК МАЪЛУМОТЛАРГА ДАСТЛАБКИ ИШЛОВ БЕРИШ УСУЛ ВА АЛГОРИТМИ ҲАҚИДА - Саъдуллаева, Ҳулкар Илёс қизи (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Жаҳон соғлиқни сақлаш ташкилотининг маълумотларига кўра кариес ва пародонт касалликлари туфайли 30 %, 65–75 ёши одамлар табиий тишларини тўлиқ йўқотишади. Пародонт касаллигининг оғир тури ўрта ёшли (35-45 ёшли) кишиларнинг 15–20% қисмида учрайди. Тишларнинг кариес билан зарарланганлиги туфайли дунё аҳолисининг деярли 90% стоматологдан ёрдам сўрайди. Бу касаллик билан ёшлар ҳам кексалар ҳам зарарланади. Кариес белгилари дастлаб аста-секин қорая бошлайдиган оқ доғлар ҳосил бўлиши билан белгиланади. Бундан ташқари, тишлар ҳарорат таъсирчан бўлиб, оғрий бошлайди. Кариес 3 асосий турга бўлинади: юзаки, агар вақтида еътибор берилиб даволанса, осонроқ тузаладиган йуқори сезувчанлик билан фарқланади; ўрта, эмаль дентин чегарасидан ўтади ва оғриқ билан кузатилади; чуқур кариес, унда дентин бутунлай кариес билан зарарланади.