TOSHKENT SHAHAR AHOLI O‘SISHINING EKSPONENSIAL MATEMATIK MODELI - Ismailov , Ilxom Tursunbayevich (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi statistika qo‘mitasi tamonidan taqdim etilgan Toshkent shaxrining 2000 yildan 2022 yilgacha bo‘lgan aholi sonidan aholi o‘sishining matematik modeli eksponensial model yordamida Toshkent shaxrining 2023 yildan 2050 yilgacha aholi soni prognozlari keltirilgan. Bunda Toshkent shaxrining 2000 yilda aholi soni 2142,3 ming kishini tashkil etishi 2022 yilda esa 2862,4 ming kishini tashkil etilishi va o‘rtacha shahar aholisi 1,3 foizga o‘sib borayotganini ko‘rishimiz mumkin. Eksponensial model yordamida aniqlangan aholi soni 2030 yilgacha 3180,49 ming kishini 2050 yilgacha Toshkent shahar aholisi 4139,48 ming kishiga yetishini prognoz qiladi.