ORTA AZIYA AYMAǴINDA ORTA ÀSİRLERDE GEOGRAFİYANIŃ RAWAJLANIWI - Jaqsımuratov, Azamat Bekmurat ulı (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Orta Aziya áyyemnen ilim-pán, mádeniyat hám kórkem-óner orayı sıpatında jáhán jámaatshiligi tárepinen tán alınģanlıģı bizge belgili. Bul aymaqta birneshe ilimler qatarında geografiya pánide rawajlanıw shoqqısına eristi. Orta Aziyalı ilimpazlar jerdiń kólemin ólsheydi, geografiyalıq kartalar dúzedi, endogen hàm ekzogen processlerdiń kelip shıģıw sebeplerin keldirip ótedi, sol dáwirde bar bolģan mámleketlerdiń jaylasqan ornın, tábiyatın geografiyalıq jaqtan kórkemlep súwretliydi hám birneshe qalalardıń jaylasqan koordinataların anıqlaydı.