NERV SISTEMASINING AHAMIYATI VA UNING TUZILISHINI TAHLIL QILISH - Begzatova, Ayman Erjanovna; Jumaboyeva, Jamila Alimbayevna (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Nerv sistemasi organizmni boshqaradi va barcha hujayralar, to‘qimalar va organlar ishini o‘zaro muvofiqlashib ishlashini ta’minlaydi. Nerv sistemasi tashqi va ichki muhit ta’sirlarini qabul qiladi va ularga javob beradi. Nerv sistemasiga bog‘liq holda inson kasb-hunar o‘rganadi, ilm oladi, fikrlaydi, eslab qoladi, quvonchi, qayg‘usi va tuyg‘ularini ifodalaydi. Nerv sistemasi joylashuviga ko‘ra markaziy va periferik nerv sistemasiga ajraladi. Markaziy bo‘lim bosh va orqa miyadan, periferik bo‘lim ulardan chiqadigan nervlar va nerv tugunlaridan iborat. Markaziy va periferik bo‘lim bir-biriga bog‘liq holda ishlaydi. Bosh miya va orqa miya ham xuddi shu kabi bir-biriga bog‘liq holda faoliyat yuritadi. Va biz bu haqidagi tushunchalarni maktabda o‘quvchilarga, institut va universitetlarda talabalarga yana ham chuqur va keng o‘rganishi uchun ko‘maklashishimiz zarur.