YASMIQNING LEIN- GLOBAL -21 XALQARO ELITA KO‘CHATZORI NAMUNALARIDA SUV REJIMI TAHLILI - Qulmamatova, D.E.; Xolliyev, O.E. (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Quruqlikda tarqalgan barcha o‘simliklar tanasidagi suvning to‘xtovsiz almashinishiga suv rejimi deyiladi. Suv rejimi suvning ildiz tomonidan shimilishi, o‘simlik tanasi bo‘ylab harakatlanishi va taqsimlanishi hamda barglar orqali bug‘lanishi (transpiratsiya) dan iborat. Transpiratsiya jarayonida ildiz tukchalari yordamida suv va mineral moddalar so‘rilishi kuchayishi bilan birga barglardagi haroratning pasayishi va ularni qizib ketishining oldi olinadi.