XITOY VA BOSHQA TILLAR NUTQIY SO‘ZLASHUVIDA NOVERBAL MULOQOTNING TURLARI - Karimova, Xilola Ulug‘bek kizi (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Insoniy muloqot ikkiga bo‘linadi: og‘zaki (vebral) va noverbal muloqot, ular bir-birini to‘ldiradi va birgalikda insoniy muloqotning ajralmas butunligini tashkil qiladi. Og‘zaki muloqot - kundalik hayotimizda so‘zlar bilan muloqot qilish harakati hisoblanadi va odamlar har kuni og‘izaki muloqot orqali muloqotga kirishishadi; novebral muloqot esa, kommunikativ va og‘zaki xatti-harakatlardan tashqari kommunikativ muhit tomonidan ishlab chiqarilgan barcha ogohlantirishlarni o‘z ichiga oladi va bu ogohlantirishlar kommunikativ ishtirokchilar uchun potentsial axborot qiymati biron bir ma’noga ega va bu ogohlantirishlar boshqa bir tomon idrok etilgandan so‘ng, ular kommunikativ ma’no hosil qiladi. Ushbu maqola novebral muloqotning ta’rifi va tasnifiga e’tibor qaratadi va misol sifatida xitoy tilida va boshqa tilarda novebral muloqotning farqlarini o‘rganadi.