XITOY SAYYOH-ROHIBLARI VA ULARNING G‘ARBGA SAYOHATNOMALARI - Xusanov, Zuxriddin Mumin o‘g‘li; Djumaniyozova, F. (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Xitoy buddist sayyohlari tomonidan bitilgan sayohatnomalarda nafaqat Markaziy Osiyo balki Afg‘oniston yashovchi xalqlarning ilk o‘rta asrlarda diniy e’tiqodlari va urf-odatlarini o‘rganish uchun muhim ahamiyatga ega. Aslida Xitoy budda rohiblarining G‘arbga sayohatlarining asosiy maqsadi budda dinini boshlanish nuqtasi bo‘lgan Hindistonga borish hisoblangan. Sayohat asosan Xitoydan G‘arbga ya’ni Markaziy Osiyo, so ‘ngra Afg‘oniston orqali borishgan va o‘z sayohatlari davomida duch kelgan xalqlar haqida ma’lumotlar yozib qoldirganlar.