БОЛАЛАР ҲУҚУҚЛАРИГА ОИД ОИЛАВИЙ-ҲУҚУҚИЙ КАФОЛАТЛАРИГА ОИД ҚОНУНЧИЛИКНИНГ РИВОЖЛАНИШ ГЕНЕЗИСИ - Нуралиева, Зулфия Алишеровна (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2023)
Инсон ҳуқуқлари бола ҳуқуқларидан бошланади. Болалар ҳуқуқларини ҳимоя қилиш мамлакатмизда энг муҳим масалалардан бири ҳисобланади, чунки болаларга бўлган муносабат, уларнинг давлатдаги хавфсизлиги ва ҳимояланганлик даражаси, уларнинг ҳар томонлама ривожланиш ҳолати жамиятнинг цивилизацияси ва инсонийлиги кўрсаткичларидан биридир. Давлатимиз болаларнинг ёши, ақлий ва жисмоний ривожланиши, ҳаёт тажрибасизлигини ҳисобга олган ҳолда, айниқса заиф гуруҳ эканлигини тан олади, шунинг учун улар алоҳида доимий ғамхўрлик ва ҳимояга муҳтож саналади. Сўнгги йилларда болаларни ҳимоя қилиш соҳасида содир бўлган муҳим ўзгаришларга қарамай, юртимизда болалар ҳуқуқларини ҳимоя қилишнинг мавжуд тизими уларнинг ҳуқуқларини амалга оширишни тўлиқ таъминлай олмаслиги аён бўлади. Бу болаларни қўллаб-қувватлаш бўйича давлат сиёсатини амалга оширишнинг янги механизмларини излаш ва яратишни тақозо этади.