САНОАТ МУЛКИ ОБЪЕКТЛАРИ ВА СУНЪИЙ ИНТЕЛЛЕКТ - Мехмонов, Қамбариддин Мирадхамович (INTERNATIONAL CONFERENCES, 2022)
Бугунги кунда интеллектуал мулк объектлари алоҳида ҳуқуқий мақомга эга. Сунъий интеллект ҳаётимизнинг кенг жабҳаларига фаол кириб келмоқда. Сунъий интеллект ва саноат мулки объектлари ўртасида муайян боғлиқлик бўлсада, унинг ҳуқуқий мақоми аниқланмаган. Айрим тадқиқот ишларида сунъий интеллектни субъект сифатида тан олиш, ҳуқуқий жавобгарликка тортиш ҳақида ғоялар таклиф қилинган. Мақолада сунъий интеллект ва саноат мулки объектларининг моҳияти ва зарурати таҳлил этилган. Таклиф этилган тадқиқот сунъий интеллектнинг моҳияти, унинг зарурати, қўллаш соҳалари, бу борадаги қонунчилик, муаммоларни ҳал этиш тенденциялари ҳақида маълумот олишга имкон беради. Сўнгги йилларда Ўзбекистон ва жаҳонда сунъий интеллект ва саноат мулки объектлари борасидаги ёндашувлар ўрганилган. Шу билан бирга, Ўзбекистон қонунчилигини халқаро талабларга мослаштириш зарурати кўрсатиб берилади. Мақолада олимларнинг илмий нуқтаи назарлари, тараққиёт стратегияси даврида Ўзбекистон Республикаси қонунчилиги атрофлича ўрганилган. Муаллиф муайян таклиф-ғояларни илгари суради.