Published October 30, 2022 | Version v1
Journal article Open

TANINLAR KIMYOVIY TAHLILIDA YANGI USULLARNI O'RGANISH VA AMALIYOTGA TADBIQ QILISH

  • 1. Andijon Davlat Tibbiyot Instituti Farmatsevtik fanlar kafedrasi assistenti

Description

Zamonaviy  ilm  -  fanning  rivojlanishi,  yangi  tahlil  usullarining  kashf  qilinishi  biologik  va  kimyoviy  moddalarning  fizik  -  kimyoviy  xossalarini  keng  o‘rganishga  imkoniyatlar  yaratmoqda.  Biologik  va  kimyoviy  faol  moddalar  ustida  olib  borilgan 
kimyoviy  reaksiyalar  ularni  miqdor  va  sifat  ko‘rsatgichlarini  aniqlashda  va  ularni standartlashda muhim omil bo‘lib xizmat qiladi. Taninlar ishlab chiqarish va kimyo sanoati, farmatsevtika sanoatining muhim xom  -  ashyolaridan biridir. Taninlar tabiiy 
manbalardan  (gallalardan  yoki  dorivor  o‘simlik  maxsulotlaridan)  olinadi.  Ko‘plab epidemiologik  ma’lumotlar  mavjud  bo‘lib,  taninlar  terining  yallig‘lanishi  va shikastlanishlarini  tashqi  davolashda  foydalidir  va  taninlarni  qabul  qilish  surunkali 
kasalliklarning  boshlanishini  oldini  oladi.  Taninning  burishtiruvchi,  antiseptik  va yallig‘lanishga  qarshi  ta’siri  bor.  U  me’da-ichak  kasalliklari  (me’da-ichak  katari, enterit, kolit, ich ketganda), og‘iz bo‘shlig‘i, burun va tomoqning yallig‘lanishi hamda 
kuyganni, surunkali ekzemalar va turti  yaralarni (nam yara, yiringli yara) davolashda ishlatiladi.  Taninlar sifat ko‘rsatkichlari bevosita ular (taninlar) olinadigan maxsulotlar tarkibidagi taninlar miqdori va sifatiga bog‘liq. Ushbu mezonlar kimyoviy reaksiyalar 
orqali  aniqlanishi  mumkin.  Yillar  o‘tgani  sayin  moddalarning  kimyoviy  tahlili takomillashib, turli tajribalar bilan boyib bormoqda. Shu jumladan, taninlar tahlilida bir  qator  yangi  usullar  qo‘llanilmoqda.  Taninlari  dorivor  mahsulotlarda  bor  yoki 
yo‘qligini bilish uchun 10% li ajratma tayyorlanadi va quyidagi  ikki guruh reaktsiyalar olib boriladi: cho‘ktirish reaktsiyalari va rangli reaktsiyalar. Maqolada taninlar sifat tahliliga  oid  amalda  qo‘llanilib  kelayotgan  bir  qator  kimyoviy  tajribalar  (jelatina 
eritmasi bilan cho‘ktirish, alkaloid tuzlari bilan cho‘ktirish, qo‘rg‘oshin atsetat eritmasi yordamida  cho‘ktirish,  ammoniy  sulfat  eritmalari  bilan  cho‘ktirish  va  boshqalar) bayoni yoritilgan. Shu jumladan, yangi sinov usullari (goldbeater terisi testi, fenazon 
testi, jelatin testi, katexin testi, vanillin -xlorid kislotasi testi va boshqa usullar) taklif qilingan va tajriba natijalari keltirilgan. O‘rganilgan usullar va olingan natijalar tahlil qiligan.

Files

153-159.pdf

Files (644.3 kB)

Name Size Download all
md5:59eb10934409beb0d8181541a023dc81
644.3 kB Preview Download

Additional details

Related works

Is cited by
Journal article: 10.5281/zenodo.7296879 (DOI)