MAVSUMIY QISHLOQ XO‘JALIK TEXNIKALARINI ISHLATISH VA SAQLASH SHARTLARINING TEXNIKA SIFATIGA TA’SIRI - Xojimatov, Azizbek Asomiddinovich; Mamajonov, Zafarbek Azizovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada qishloq xo‘jaligi texnikasi va mexanizmlarini mavsumiy saqlash masalasi ko‘rib chiqiladi. Chunki bu davrda uskunaning qanday saqlanishi uning keyingi ishlashi va bajarilgan ish sifatiga bog‘liq. Qishloq xo‘jaligi mashinalari va mexanizmlari (ob’ektlar ta’mirlash) og‘ir haroitlarda va yo‘l qoplamalari, tuproq, o‘simliklar, yoqilg‘i-moylash materiallari, o‘g‘itlar, pestitsidlar bilan aloqa qilish natijasida qo‘llaniladi. O‘zgaruvchan harorat rejimlari va bir qator boshqa omillar ta’sirida mashina-traktor parki va qishloq xo‘jaligi mashinalarining sirtlari murakkab va xilma-xil qatlamlar bilan qoplangan. tarkibi, xossalari, qalinligi, ifloslantiruvchi moddalar yuzasiga yopishish kuchi bo‘yicha, uzoq muddatli ta’siri qoplamalarning buzilishiga va ularning eskirishiga, emirilishiga olib keladi.