AXSIKENT TARIXIDA KULOLCHILIK, SHIYSHASOZLIK, QUROLSOZLIK KABI HUNARMADLIK TURLARNI RIVOJLANISH BOSQICHLARI - Obidova , Manira Mahmudjon qizi; Abdusattorova, Nodiraxon Abduraxmon qizi; Abdusattorova, Munavvarxon Abduraxmon qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Axsikent 19-asr oxirlaridan beri tarixchilar, etnograflar, sharqshunoslar, o‘lkashunoslar va ayrim harbiy odamlar diqqatini tortib kelgan. Arxeologik tadqiqotlar asosan keyingi 10 yilda keng qamrovli olib borilmoqda. A. Anorboev, I. Axrorov boshchiligidagi olib borilgan qidiruv ishlari shaharni uch katta tarixiy davrni bosib o‘tganligi va shunga yarasha territoriyani qamrab olganligini kursatadi. Ya’ni antik, mo‘g‘ullar va temuriylar davri Axsikenti bo‘lgan. Tarixiy manbalarda, xususan, “Boburnoma”da bu kentning alohida ahamiyati haqida ko‘p yozilgan. Qadimdan bu yerda yer osti suv inshooti bo‘lgani bois mudofaa uchun qulay sanalgan. Shahar Ark, ichki va tashqi shahardan iborat bo‘lgan. Bu yerda o‘z davrida shishasozlik, kulolchilik, temirchilik, qurolsozlik kabi hunarmandlik turlari rivojlangan haqida so‘z olib boriladi.