N-ATSETIL KARBAZOLNING BIOLOGIK FAOLLIGINI PASS (ONLINE) DASTURIDA NAZARIY O‘RGANISH - Shokirov , Muzaffar Turobjon o‘g‘li; Umarov , Muhammadali Ahadxon o‘g‘li; Islomova , Yulduz O‘ralovna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
So‘nggi yillarda turli xil biologik faollikka ega bo‘lgan ko‘plab karbazol hosilalari sintez qilindi va o‘rganildi. Ba’zi karbazol birikmalari ko‘plab organizmlarga ya’ni bakteriyalar, zamburug‘lar, parazitlar potentsial yallig‘lanishga nisbatan juda yuqori faollikka ega. Karbazol tuzilishiga asoslangan makrosiklik diamidlar va azollarni o‘z ichiga olgan turli birikmalar nevrologik kasalliklarni davolash uchun muhim moddalar hisblanadi. Shu sababli ushbu tadqiqotda N-asetilkarbazolning farmakalogik xususiyatlarini va ayrim substrat patogenlarga qarshi biologik faolliklarini namoyon qilganligini PASS (online) platformasida nazariy o‘rganildi.