RESPUBLIKAMIZDA QO‘LLANILAYOTGAN EKSKAVATORLARNING CHO‘MICH TISHLARINI ABRAZIV YEYILISHGA QARSHI ISHLASHINI ASOSLASH - Xashimov Xalimjon Хаmidjanоvich; Zulfiqorov, Dostonbek Rustamjon o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu tadqiqotda abraziv yeyilish va zarba tufayli ishlamay qolgan ekskavator cho‘mich tishlari, 4 xil qoplamali elektrodlardan foydalangan xolda abraziv yeyilishga qarshiligini oshirish uchun dastaki payvandlash bilan qoplama qoplangan. Dastaki payvandlash jarayoni komponent o‘lchami kichik bo‘lgani uchun tanlanadi va jarayon hamma joylashuvli jarayon, juda ko‘p qirrali va eng tejamkor. Asosiy e’tibor uglerod va xrom o‘zgarishlarining abraziv yeyilish ta’siriga qaratilgan. Ekspluatatsiya sinovlari o‘tkazilib, eng yaxshi natijalarni dastaki payvandlash jarayoni orqali asosga past uglerodli (4,5%) va yuqori xromni (33%) qo‘shish orqali topilganligi kuzatilmoqda.