ЖЫР АЛЫБЫ, НӘРЛІ ТІЛ МЕН ДӘСТҮРЛІ ХАЛЫҚ ПОЭЗИЯСЫНЫҢ АТАСЫ, XX ГОМЕРІ – ЖАМБЫЛ ЖАБАЕВ - Оразалиева , Айдана Нурлан қызы; Байзаков, Жандос Абдазимович (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Жамбыл Жабаев ақын, жырау, импрозиватор. Жамбыл 10 жасынан бастап қолына домбыра алып өлең шығара бастаған. Ақынның соғыс жылдарына арнап шығарған өлеңдері 3000 жолдан асады. Ерекше атап кетер жәйттердің бірі Жамбыл өзі хат танымаған және оның сақтау қабілеті жоғары болған. Сол себепті 92 жасына дейін өлеңдерін хат бетіне түсірмей жатқа білген. Оған содан кейін хатшы болып Ғ.Орманов, М.Әуезов, Ә.Тәжібаев т.б. ақындар қызмет атқарған. Романовтар әулетінің 300 жылдық мерейтойында Жамбыл 67 жасынқа келгенде алғаш рет фото суретке түседі. Оның шығармалары әлемнің 44 тіліне аударылып, дүние жүзіне тараған.