KOLIBAKTERIOZNI OLDINI OLISH VA DAVOLASHNI YANGI VOSITALARI - Mamatova, Z.B.; Nasimov, SH.N.; Ismatova , R.A.; Abduolimov , S.; Safarov , X.A.; Ibragimov, U. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada SamDVMCHBU xodimlari tomonidan olingan Bats.subtilis asosidagi probiotik preparatning antagonistik "invitro" vakeyinchali E.coli bilan alimentar zararlangan broiler jo‘jalarda ("invivo") profilaktik xususiyatlarini tekshirish natijalari keltirilgan. O‘tkazilgan tekshirishlar natijasida E.coliga nisbatan probiotikli preparatning antogonistik faolligi 10-15 mm radiusda bo‘lishi va bu preparatning parrandalar kolibakterioziga qarshi profilaktik faolligi aniqlandi. Probiotikni qabul qilgan eksperimental guruhdagi broyler jo‘jalarida 0% ni, nazorat guruhining jo‘jalarida o‘lganlarning 30% ni tashkil etdi; nazorat guruhidagi jo‘jalarda kolibatsillyozning patologoanatomik belgilarianiq namoyon bo‘lgan edi.