ОЛИЙ ТАЪЛИМ МУАССАСАЛАРИДА ЎҚУВ ЖАРАЁНИНИ ТАШКИЛ ЭТИШНИНГ ҲОЗИРГИ ҲОЛАТИ - Зокиров, Баходир Шавкатович (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Дунё тажрибасидан ўқув жараёнини виртуал тарзда лойиҳалаш (Simulations), масофавий таълим (Moodle, Ilias, Dokeos ва ҳ.к.) шаклларини кенг татбиқ этиш, илғор технологияларни қўллаш билан бир қаторда таълим жараёнини рақамлаштириш, касбий фаолиятга инновацион тайёрлаш жараёнини ривожлантиришда, дастурий таълим воситаларидан фойдаланиш методикасини такомиллаштириш муҳим аҳамият касб этмоқда. Айниқса, жаҳонда замонавий таълим тизими шаклланаётган бир даврда рақамли технологиялардан амалиётда фойдаланиш, виртуал технологияларни оммалаштириш, таълимнинг янги методик моделларини яратиш ва уларни таълим жараёнида қўллашга алоҳида эътибор қаратилмоқда. Бу эса, ўз навбатида, таълим сифатини тубдан яхшилашга, белгиланган ўқув дастурларининг талабалар томонидан тўла бажарилишига, талабаларнинг шахсий қизиқишларини ортиришига хизмат қилади. Ушбу мақолада бугунги кунда талабаларга мобил дастурий воситалар орқали дарс машғулотларини ташкил этиш ҳолати ва уни ривожлантириш босқичлари ҳақида фикр юритилган.