IMPRESSIV YONDASHUV ASOSIDA AYOLLAR KIYIMI SIFAT KO‘RSATKICHLARINI SHAKLLANTIRISH - Inomova, D.X.; Mirtalipova, N.X.; Mirfayazova, N.M.; Kurbonov А.J. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ushbu maqolada o‘rta yoshning ikkinchi davri va keksa yoshdagi ishbilarmon ayollar imidjini yaratishda insonning biososial, morfologik, fiziologik, antropometrik, ijtimoiy, demografik hususiyatlarini roli va impressiv yondashuv tushunchasi hamda kiyim loyihalash jarayonida uni qo‘llash imkoniyatlari batafsil yoritilgan.. Shuningdek, ilmiy ish doirasida olib borilgan o‘rta yo‘shning ikkinchi davri va keksa yoshdagi ayollar kiyimi turlari hamda konstruktiv - kompozision yechimini aniqlash bo‘yicha marketing tadqiqotlar tahlili, so‘rovnomalar natijalari keltirilgan. Katta yoshdagi ishbilarmon ayollar garderobi tahlili berilgan, hamda ular uchun raqobatbardosh kiyimlarni loyihalash jarayonida biosotsial xususiyatlarini amalga oshirish ishlari ko‘rsatilgan. O‘rta yo‘shning ikkinchi davri va keksa yoshdagi ayollar uchun klassik uslubidagi ish kiyimini loyihalash jarayoni va impressiv yondashuvni ahamiyati, ayollar tanasining antropomorfologik xususiyatlarini o‘rganish metodologiyasi tahlili, klassik uslubidagi ish kiyimning talablari, dizayn va kompozitsion yechimiga ta’sir qiluvchi o‘rta hamda keksa yoshdagi ayollarning antropomorfologik va psixologik hususiyatlari yoritilib berilgan. Klassik uslubidagi kiyimlarda qo‘llaniladigan kostyumbop va ko‘ylakbop matolar turlari tahlili, majmuaviy baholash usuli asosida matolarning yuqori ko‘rsatkichga ega turlari tavsiyalari keltirilgan. Kiyimlarni konstruktiv va dekorativ yechimlari tahlili, kompozision vositalari yoritilib, ish kiyimiga qo‘yiladigan talablarni ahamiyatlilik darajasi bo‘yicha shakllantirish usullari ko‘rib chiqilgan.