SUN’IY INTELLEKT VA INTELLEKTUAL MULK HUQUQINING O‘ZARO NISBATI - Zokirov, Jahongir Shuhrat o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
O‘tgan asr texnologiya, ilm-fandagi va sun’iy intellekting yaratilishi kabi misli ko‘rilmagan kashfiyotlar bilan alohida xarakterga ega. Yaqin yillar tajribasi shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt jamiyki internet tarmog‘ida mavjud bo‘lgan ma’lumotlar va ko‘rsatmalar asosida o‘zi mustaqil tarzda ixtirolar qilmoqda, asarlar yozmoqda, hatto tasviriy san’at asarlarini yaratmoqda. Basharti, intellektual mulk huquqi birovning intellektual natijalarini (mehnati) uning roziligisiz yoki ruxsatisiz boshqasi tomonidan foydalanilmasligini yoki tijoratlashtirmasligini kafolatlaydi. Biroq, sun’iy intellekt inson emasligi va aslida insonning g‘oyasi bo‘lganligi sababli, intellectual mulk huquqi va sun’iy intellekt sohasidagi bahs tobora kuchayib bormoqda. Dunyo hamjamiyati bahs-munozaralariga ko‘ra, sun’iy intellekt o‘z asarlari va ixtirolariga mualliflik yoki ixtirochilik huquqlarini olishi mumkinmi degan savol tug‘ilmoqda. Maqola sun’iy intellekt tomonidan yaratilgan intellectual mulk huquqi obyektlarining huquqiy maqomini, qonunchilik va amalyotda yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan tafovutni hamda ulardan foydalanish natijasida olinadigan foydalar haqida so‘z yuritadi. Xulosada sun’iy intellekt haqidagi qoidalarni yaratish yuzasidan tavsiyalar beriladi.