ФУНКЦИОНАЛ ДИСПЕПСИЯ МЎЪТАДИЛ ВА КУЧЛИ ИФОДАЛАНГАН БЕМОРЛАРДА ПАРОДОНТНИ ЮМШОҚ ТЎҚИМАЛАРИНИНГ ҚИЁСИЙ ЦИТОЛОГИК ТАВСИФИ - Шадиева, Шодия Шухратовна (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Замонавий стоматологиянинг асосий муаммоларидан бири бу яллиғланишли периодонтал касалликлар билан оғриган беморларга комплекс ихтисослаштирилган ёрдам кўрсатишдир. Ушбу патологиянинг ривожланиш механизмларининг мураккаблиги ва кўп омилли табиати периодонтал тўқималарнинг юқумли тажовузкорлиги, тананинг қаршилигини тизимли омиллар билан модуляция қилиш билан касалланган беморларни ташхислаш ва даволашда қийинчиликларни келтириб чиқаради. Пародонтал касалликларнинг кенг тарқалганлиги, давом етаётган даволанишга қаршилик беморларнинг ҳаёт сифатининг сезиларли даражада ёмонлашишига, самарадорликнинг пасайишига ва даволаниш нархининг ошишига олиб келади. Тадқиқот мақсади. Функционал диспепсия билан оғриган беморларда яллиғланишли периодонтал касалликларни ўрганиш, комплекс даволаш самарадорлигини баҳолашни ҳисобга олган ҳолда ушбу гуруҳ беморларини даволаш алгоритмини ишлаб чиқиш. Тадқиқот объекти ва предмети. Илмий ишда ФД билан оғриган 230 нафар периодонтит билан касалланган беморларнинг диагностикаси ва даволаш маълумотлари таҳлил қилинади. Беморлар Бухоро давлат тиббиёт институтининг терапевтик стоматология кафедрасида кўрикдан ўтказилди. Натижалар ва таҳлиллар. ФД билан оғриган беморларда биринчи марта периодонтал патология баҳоланади. Биринчи марта турли антибактериал, антисекретор дорилар, итоприд прокинетикаси ва гастро ва энтеропротектор ребамипиднинг самарадорлигини таҳлилини ҳисобга олган ҳолда, ФД билан оғриган беморларда периодонтал тўқималарнинг ҳолатини комплекс ўрганиш амалга оширилади. ФД билан оғриган периодонтал беморларнинг микробиал консорциумидаги периодонтопатогенларнинг миқдорий тавсифи ўрганилади. ФД билан оғриган беморларда периодонтал патологияни комплекс текшириш ва даволаш учун биринчи марта диагностика ва даволашнинг янги самарали комплекс алгоритми таклиф етилади.