O‘ZBEKISTONDA URBANIZATSIYA JARAYONLARI RIVOJLANISHINING GEOGRAFIK JIHATDAN TAHLILLARI - Quvondiqova, Hamida Nasriddin qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
O‘zbekiston siyosiy mustaqillikga yetishgandan so‘ng iqtisodiyotining bozor munosabatlariga o‘tishi sharoitida shaharlarning ahamiyati katta bo‘lib qoldi. Sababi bu davrda shaharlar o‘zlarining an’anaviy funktsiyalari bilan bir qatorda bozor islohatlarini amalga oshiruvchi infratuzilma vazifasini ham bajaradilar. O‘z navbatida, shaharlar rivojlanishi va urbanizatsiya jarayoni mamlakatning turli hududlarida o‘ziga xos xususiyatga ega. Bunga turli ijtimoiy , iqtisodiy, tabiiy va siyosiy omillar ta’sir qiladi.