IPRESUPPOZITSIYANING MATNDAGI VAZIFALAR - Tursunova, Javhar Bakir qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bugungi kunda matnni tadqiq etish pragmalingvistika yo‘nalishiga bo‘lgan e’tiborning kuchayishi bilan yanada chuqurlashdi. Jumladan, ushbu maqolada ham presuppozitsiyaning matndagi vazifalarini o‘rganish va uni badiiy matnlardan olingan misollar yordamida tahlil qilishga harakat qilindi. Presuppozitsiyaga matnning bir qismi sifatida qaralib, matn va uning bevosita ishtirokchilari - muallif va o‘quvchi, shuningdek uning bilvosita ishtirokchilari – qahramonlarning xatti-harakatlari kontekst bilan bog‘liq holda amalga oshiriladi.