HAMID NE’MATOVNINIG ILMIY MEROSI VA UNING O‘ZBEK TILSHUNOSLIGI TARAQQIYOTIDAGI O‘RNI - Kenjayeva, Dilfuza Yarashevna (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ne’matov ilmiy merosi haqida imkon doirasi to‘liq ma’lumot berish. Olimning ilmiy nazariy qarashlari tilshunoslik taraqqiyotini belgilovchi asosiy nazariy manba ekanligini ta’kidlash. Olim rahbarlik qilgan ilmiy ishlar o‘zbek substansial tilshunosligi hamda uning asosida ona tili ta’limini yangilashga qaratilgan va bu sohada katta ilmiy-amaliy yutuqlarga erishilgan. Respublikamizda o‘zbek tili boyicha maktab dasturlari ham, oliy filologik ta’lim dastur va qollanmalari ham shu mazmun hamda yonalishda amaliyotda ekanligi, ozbek substansial tilshunosligining garbda ham e’tirof etilishi, Yevropa faniga oz ta’sirini otkazayotganligi H. G. Ne’matovning ilmiy rahbar sifatida faoliyati ko‘zgusidir.