YOSH YENGIL ATLETIKACHILARDA SPORT BILAN BOG‘LIQ JAROHATLARGA OLIB KELADIGAN OMILLAR - Ismoilov, Husniddin (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
So‘nggi yillarda o‘sib borayotgan yosh aholi bilan bir qatorda sport bilan shug‘ullanish ham sezilarli darajada oshdi. Ammo sport bilan talab qilinadigan jismoniy ko‘rsatkichlarning yuqori darajasi, etarli choralar ko‘rilmasa, turli xil ichki va tashqi omillar tufayli ko‘plab sport jarohatlariga olib keladi. Bu jiddiy iqtisodiy yukni keltirib chiqaradi, shu bilan birga sportchining jarohatdan keyin bir xil darajada sportga qaytishi ehtimolini jiddiy ravishda kamaytiradi. Sport jarohatlari paydo bo‘lishidan oldin ularni oldini olish, shikastlanish sodir bo‘lganidan keyin ularni davolash bilan taqqoslaganda, ijtimoiy va iqtisodiy jihatdan foydalidir. Sport jarohatlariga olib kelishi mumkin bo‘lgan omillarni o‘rganish orqali profilaktika dasturlarini aniqlash va ushbu ma’lumotlarni amalda qo‘llash juda muhimdir. Ushbu maqolaning maqsadi yosh sportchilarda sport jarohatlarini keltirib chiqaradigan omillarni o‘rganish va jarohatlarning oldini olishga e’tiborni qaratishdir. Biz yosh sportchilar o‘zlarining sport hayotlarini sog‘lom tarzda davom ettirishlari va sport jarohatlarini kamaytirish mamlakatga uzoq muddatli istiqbolda ijtimoiy-iqtisodiy foyda keltirishiga ishonamiz.