GIDRODINAMIK DISPERSIYA TENGLAMASINI HAR-XIL AYIRMALI SXEMALARNI QO‘LLAB SONLI MODELLASHTIRISH - Xolsaidov , Nuriddin Saʼdulla oʻgʻli (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Suyuqlikning harakati turli xil xususiyatlar bilan boshqariladi. Suyuqlik oqimining xatti-harakatlarini yoritish va matematik modelni ishlab chiqish uchun ushbu xususiyatlar fizik va raqamli soha o‘rtasidagi o‘tishni ta’minlash uchun aniq belgilanishi kerak.Doiraviy quvurlardagi oqim uchun konvektiv diffuziya koeffitsientini hisoblash usulini taklif etdi, bu usul eyler kontsentratsiya maydoni uchun turbulent diffuziyaning yarim empirik tenglamasini qo‘llashga asoslangan (laminar oqim holida bu tenglama aniq molekulyar diffuziya tenglamasi bilan almashtiriladi). J.Teylor tomonidan ochilgan effekt gidrodinamik diffuziya yoki konvektiv (xususiy holda birjinsli tezlik maydoni – turbulent) diffuziya nomini oldi.