КЕКСАЛАРДА СУРУНКАЛИ КАСАЛЛИКЛАРНИНГ ОРТИҚЧА ТАНА ВАЗНИ ВА СЕМИЗЛИКНИ ГЕНЕТИК ЎРГАНИШ ВА ТАҲЛИЛ - Джумаев , Б.З. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Бухоро вилоят кўп тармоқли клиник тиббиёт марказида касалхона шароитда даволанган, кексаларда сурункали касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган 98 нафар беморлар ўрганилди. Биринчи даражали Кексаларда сурункаликасалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган беморларда бироз кўпроқ ADRB3 (rs4994) Trp 64 Arg генининг 2та генотипи Trp/Trp 55%, Trp/Arg 45% ҳолатда, иккинчи даражали Кексаларда сурункали касалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги бўлган беморларда ADRB2 (rs1042713) A>G, АG генотипи 62,5% ҳолатда ва Trp/Trp генотипи энг юқори 75% ҳолатларда учради. Учинчи даражадаги кексаларда сурункаликасалликларнинг ортиқча тана вазни ва семизлиги аниқланган беморларда PPARG2 (rs1801282) генининг C/C генотипи кўп 68,7% ҳолатда бўлганлиги қайд қилинди, G/G генотип эса деярли аниқланмади.