MAHALLIY KAOLIN ASOSIDA OLINGAN Na-A SEOLITINING FIZIK-KIMYOVIY ANALIZ TAHLILI - Oydinov, Muxlis Xoliqul o‘g‘li; Oydinov, Ramazon Xoliqul o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Seolitlar ko‘p qirrali materiallar bo‘lib, ular ko‘plab sohalarda, masalan, qishloq xo‘jaligi, uy-ro‘zg‘or buyumlari, suvni tozalash va boshqa jabhalarda ishlatiladi. Seolitlarning ion almashinuvi va yutilishi, o‘lcham selektivligi xususiyatlari tufayli so‘nggi yillarda sintez qilish va qo‘llash bo‘yicha ko‘plab ishlar amalga oshirildi. Gidrotermal - seolitni sintez qilishning tijorat usuli bo‘lib, sintez qilishning tez va samarali usulini hisoblanadi. Shuning uchun, seolitlarni sintez qilish uchun to‘g‘ri usulni qo‘llash zarur. Ushbu gidrotermal sintez usuli bilan AKF-78 markali kaolin va γ-Al2O3 xomashyosi orqali Si/Al molyar nisbati 1:1.01 bo‘lgan sintetik NaA seoliti sintez qilindi. Nanosturukturali seolit sintezida NaOH eritmasidan foydalanildi va namuna 90°C da 16 soat davomida qoldirildi. Olingan namunaning (FTIR) spektroskopiyasi va (XRD) rentgen nurlari diffraktsiyasi tahlil qilindi.