JEM ISHLAB CHIQARISHNING ILMIY VA AMALIY JIHATLARI - Turg‘unov , Azizbek (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Bugungi oziq-ovqat xavfsizligi ta’minlash masalasi toboro muhim ahamiyat kasb etmoqda. Oziq-ovqat xavsizligi degandan nafaqat uning iqtisodiy xususiyatlari bilan birga uning biologik-kimyoviy xususiytlarini ham tushunish muhim hisoblanadi. Biz ushbu maqolada Jem tayyorlashning yangi zamonaviy texnologiyasini, inson salomatligi uchun foydali oziqaviy qiymatga ega bo‘lgan yangi turlarini tadqiq qildik. Jem ishlab chiqarish bizning oziq-ovqat sanoatida katta ulushga ega emas va shu sababli jem ishlab texnologiyasi yurtimiz tadqiqotchilari tomonidan kam yetarlicha o‘rganilmagan. Shu nuqtai-nazardan yurtimizda yetishtiriladigan mevalarni, ularning kimyoviy tarkibini hisobga olgan holda, turli xil kombinatsiyalarda jem ishlab chiqarishni tahlil qildik.