MIS ISHLAB CHIQARISHDA HOSIL BO‘LADIGAN TEXNOLOGIK ERITMALARDAN MISNI KUKUN HOLIDA AJRATIB OLISH - Xoliqulov, D.B.; Nomozov , M.O‘. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Hozirgi kunda jahon miqiyosida texnologik eritmalardan qimmatli komponentlarni kompleks ajratib olishning samarali usullarini ishlab chiqish, kam chiqindili va chiqindisiz texnologiyalarni ishlab chiqish, shuningdek, sanoatning texnogen chiqindilarini metall olishda qo‘shimcha xomashyo sifatida foydalanishga yo‘naltirilgan ilmiy-tadqiqot ishlari olib borilmoqda. Mis ishlab chiqarishning texnologik echimlarini zararsizlantirish va ulardan ikkilamchi xomashyo sifatida keyinchalik foydalanish bilan qimmatbaho tarkibiy qismlarni ajratib olish muammosi mis metallurgiyasining dolzarb masalalaridan biridir. Ushbu muammoning bir necha jihatlari bor: texnologik eritmalardan olinadigan metall bir qator texnologik konversiyalar natijasida rudadan olinadigan metallga qaraganda ancha arzon; metallarni eritmalardan ajratib olgandan so‘ng ikkinchisi qayta ishlatilishi mumkin. Hozirgi vaqtda sanoat eritmalaridan metall ionlarini samarali ravishda ajratib olishga va suv ta’minotining yopiq tizimlarini yaratishga imkon beradigan texnologiyalarga tobora ko‘proq e’tibor qaratilmoqda. Mis ishlab chiqarishda hosil bo‘ladigan texnologik eriitmalar tarkibida mis miqdorining yuqoriliigi va hozirgi kunda mis kukuniga bo‘lgan talab mavjudligi tufayli texnologik eritmalardan misni kukun holida ajratb olish imkoniyatlari o‘rganildi.