SURUNKALI PIYELONEFRIT: UNING KELIB CHIQISH SABABLARI. DIAGNOSTIKASI VA DAVOLASH - Juraqulov, Kamoliddin Nuriddin o‘g‘li; Davranova, Malika Alisher qizi (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Hozirgi kunda aholi orasida keng tarqalgan kasalliklardan biri surunkali piyelonefrit bo‘lib, bu – intersitsial to‘qimalar, tos bo‘shlig‘i tizimi va buyrak kanalchalarining birlamchi va boshlang‘ich zararlanishi, glomeruli va buyrak tomirlarining ishtiroki bilan kechadigan surunkali nospetsifik yuqumli va yallig‘lanish jarayoni hisoblanadi. Surunkali piyelonefrit aholi soniga ko‘ra 1000 kishiga 1 dan 3-4 tagacha to‘g‘ri kelishi mumkin. Piyelonefrit asosan ayollarda uchraydi. Qizlar va o‘g‘il bolalarda teng chastotada uchrashi mumkin. 70 yoshdan oshgan erkaklarda prostata bezidagi o‘zgarishlar (ko‘proq adenoma) tufayli ko‘proq uchraydi.