МЕТАЛЛУРГИЯ КОМБИНАТЛАРИДАГИ ҚУВВАТИ 5,2МВТ ЛИ СИНХРОН МОТОРЛАРИДАН ФОЙДАЛАНИШ ЖАРАЁНИДА ЭНЕРГИЯНИ ТЕЖАШ ЧОРАЛАРИ - Пирматов, Нурали Бердиёрович; Шерназаров, Сафар Эркин ўғли (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
Ушбу мақолада металлургия комбинатларидаги синхрон моторлар ишлаши жараёнида ўта қўзғатишли иш режимига ўтганда электр тармоғига реактив қувват беради, натижада тармоқнинг юклама уланган қисмида cos нинг қийматини ошишига ёрдам беради. Шу сабабли синхрон моторларни номинал қувватда ўта қўзғатиш вақтида ва cosн = 0,9 бўлган холатда ишлаши учун лойиҳалашни амалга ошириш энергияни тежаш имкониятини яратиб бериш усули кўриб чиқилган.