2-ИЗОПРОПИЛ-5-МЕТИЛФЕНИЛХЛОРАЦЕТАТ СИНТЕЗ ҚИЛИШ УСУЛИ - Маматқулов , Нематилло Нарзуллаевич; Ибрагимов , Тохирбек Эгамшукурович (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Ушбу мақолада 2-изопропил-5-метилфенол хлорацетилхлорид билан реакцияси бензол ва 1,4-бензодиоксан билан реакциялари илк бор олиб борилди. Ушбу реакцияда модда унуми эритувчи ва реакция олиб бориш шароитига боғлиқ бўлиши аниқланди. 2-Изопропил-5-метилфенолнинг натрий метали билан таъсирлашишидан 2-изопропил-5-метилфенолят олиб хлорацетиллаш реакция олиб борилганда унум юқори бўлиши кузатилди. Ҳосил бўлган янги модданинг тузилиши ИҚ-, H1 бўйича ЯМР ва C13 бўйича ЯМР спектрлари орқали тасдиқланди.