КЕКСА ВА ҚАРИЯЛАРДА ТАЯНЧ-ҲАРАКАТ ТИЗИМИ КАСАЛЛИКЛАРИДА ОРТИҚЧА ТАНА ВАЗНИ ВА СЕМИЗЛИККА МОЙИЛЛИК ГЕН ВА ГЕНОТИПЛАРИ УЧРАШ ДАРАЖАСИ - Джумаев , Б.З. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Мақсад: Кекса ва қарияларда ортиқча тана вазнини белгиловчи ген ва генотипларнинг учраш даражасини таҳлил қилиш. Материал ва усуллар: Бухоро вилоят кўп тармоқли клиник касалхонасининг ревматология бўлимида стационар шароитда даволанган, кекса ва қарияларда ортиқча тана вазнига эга 66 нафар беморлар текширилди. Беморларнинг бўйи, тана оғирлиги, кекса ва қарияларда ортиқча тана вазнииндекси, қондаги 3 хил турдаги генлар ва уларнинг 7 хил генотиплари ва триглициридлар аниқланди. Олинган натижалар: ТҲТК ташҳисланган кекса ва қария беморларда қонидаги холестерин, ЮЗЛП ва ПЗЛП миқдорларининг ген ва генотипларга боғлиқ хусусиятлари ўрганилганда ҳар учала кўрсаткичнинг ҳам асосий гурухда меъёр параметрларидан ишонарли равишда юқори эканлиги аниқланди, назорат гурухи маълумотлари меъёр (референт) кўрсаткичлар доирасида бўлди. Аммо асосий гуруҳ бўйича олинган маълумотлар бошқача бўлди. Натижалар ўзгариш тенденцияси ЮҚТТК га ўхшаш бўлса ҳам, улар интенсивлиги бўйича паст кўрсаткич ТҲТК бўйича олинди