AVTOMOBILLARNING ILASHISH MUFTASIGA QO‘YILADIGAN TEXNIK TALABLAR - Sultanov, Azizbek Ismoiljon o‘g‘li; Abduraxmonov, Abubakir O‘mirzoq o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Avtomobil harakatlana olishi uchun birinchi navbatda dvigatelning tirsakli validagi burovchi momentining kuch uzatmasi yordamida yetakchi g‘ildirakka uzatishi kerak. Ilashish muftasiga qo‘yilgan talablar uning har hil sharoit uchun turli hillarining kelib chiqishiga sabab bo‘ladi. Disklarning soni bo‘yicha bir, ikki, ko‘p diskli bo‘lishi mumkin. Bir diskli ilashma yengil avtomobillarda, kichik va o‘rta vazndagi yuk avtomobillarda, ikki disklisi esa katta vazndagi yuk tashuvchi avtomobillarda ishlatiladi.