TASVIRIY SAN’ATDA RANGLAR UYG‘UNLIGINI TUSHUNISH - Jo‘rayev , Xamza Xamroqulovich; Hoshimov , Abdulla Erkin o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Rang uyg‘unligi har qanday san’at asarining muhim elementidir. U san’at asari qanday idrok etilishini va u kerakli xabarni tomoshobinlarga muvaffaqiyatli yetkazishini aniqlashi mumkin. Ranglarni to‘g‘ri tanlash va qo‘llash hissiyotlarni keltirib chiqarishi, kayfiyatni ko‘rsatishi va hatto tomoshabinning psixologik ta’sir qilishi mumkin. Rassomlar uchun bir-birini to‘ldiruvchi, o‘xshash va triadik kabi turli xil ranglar uyg‘unligi va ularning har biri o‘z ishining umumiy estetikasiga qanday ta’sir qilishi mumkinligini tushunish muhimdir. Qarama-qarshilik yoki ranglarni aralashtirish orqali ranglarning to‘g‘ri kombinatsiyasi san’at asarining muvaffaqiyatida seziladi. Ushbu maqolada biz ranglar uyg‘unligi asoslariga chuqurroq kirib boramiz, uning turlicha turlarini o‘rganamiz va tomoshabinlarning san’at haqidagi idrokiga qanday ta’sir qilishini muhokama qilamiz.