O‘ZBEKISTON MILLIY GERBARIYSI (TASH) NOYOB ILMIY OB’YEKTIDAGI NAMUNALAR TAHLILI -YANGI TADQIQOT YO‘NALISHI: GENTIANA L. TURKUMI MISOLIDA - Go‘zal Safarbek qizi, Bozorova (Educational Research in Universal Sciences, 2022)
O‘zbekiston Milliy gerbariysi (TASH) fondini raqamli formatga o‘tkazishga bag‘ishlangan tadqiqotlar doirasida Gentiana L. (Gentianaceae) turkumiga mansub namunalarining inventarizatsiyasi amalga oshirildi. Mazkur maqolada 1840-yildan boshlab to‘plangan va hozirda 2030 dan ortiq bo‘lgan namunalar bo‘yicha tahlil natijalari keltirilgan. TASH da saqlanayotgan Gentiana namunalarining 69% dan ortig‘i 1910–1939 yillar oralig‘iga to‘g‘ri keladi. Bu holatlar O‘zbekiston Milliy gerbariysi Gentiana turkum asosan klassik namunalardan iborat ekanligini ko‘rsatadi.