TRISOMIYA-13 - Farmonova , Ruxshona Farrukhovna; Abduraimov, Zafarjon Abduraimovich (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Patau sindromi – xromosoma anomaliyasi bu 13-juft autosomada trisomiya. Patau sindromi tibbiyot adabiyotlarida trisomiya D va trisomiya 13 nomlari bilan ham uchrashi mumkin. Kasallikning belgilari: oldingi miya, o‘rta yuz zonasi va ko‘zlarning anomal rivojlanishi, og‘ir aqliy zaiflik,yurak nuqsonlari, tug‘ilish paytida kichik o‘lchamda bo‘lishi bilan namoyon bo‘ladi.Patau sindromi bo‘lgan bolalarning 95% bachadonda (tug‘ilishdan oldin) vafot etadi. Tirik tug‘ilgan bolalarning 6-12% bir yildan ko‘proq yashagan. Rivojlangan mamlakatlarda 2-3% bolalar 10 yoshga to‘lgan.