ALISHER NAVOIY ASARLARIDA JURNALISTIK ELEMENTLAR: FAKT, FACTCHECKING VA OCHERK JANRIGA XOS XUSUSIYATLAR - Hikmatillayev , Ma’ruf Rahmatullo oʻgʻli (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Alisher Navoiy kulliyoti Sharq va Gʻarb adabiyotida muhim oʻrin tutgan yoʻldir. Adabiyotshunos olimlar Navoiy hayoti va ijodini keng muhokama qilar ekan, ular asosida ilmiy tadqiqot ishlarini olib bordi. Biroq Hazratning asarlaridagi qahramonlar, ularning hayot va ijod ustidagi personajlarini tatbiq etish va oʻrganishda biroz sustlikka yoʻl qoʻydik, deb oʻylaymiz. Chunki Navoiy bir vaqtning oʻzida barcha davrlarga taalluqli ijodkordir. Agar ul zotni buyuk shaxs deya eʼtirof etsak, demak, asarlaridagi qahramonlar, voqealar ham bejizga tanlab olinmagan va shu asnoda ularning hayoti bekordan bekorga yoritilmagan. Ushbu maqolamizda Alisher Navoiy asarlaridagi qahramonlarga xos boʻlgan tarixiy faktlarni oʻrganamiz, uning asardagi roli va oʻrni borasida fikrlashamiz.