JAROHATLARDAN KEYIN REABILITATSIYA QILISHDA SPORT PSIXOLOGINING ROLI - Arzikulov , Dilshod Ne’matovich; Zayniyev , Miraziz Anvar o‘gli (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Shiddat bilan rivojlanib borayotgan XXI asrda barcha ijtimoiy sohalar bilan bir qatorda sport psixologiyasi ham jamiyatdagi va sportdagi o‘z mavqeyini yildan yilga juda tezlik bilan egallab kelmoqda. Barcha sport turlari rivojlanishi bilan ulardagi psixologik jihatlar va tamoyillar undagi sport psixologlariga bo‘lgan ehtiyotni yanada kuchaytirmoqda. Barchamizga ma’lumki istalgan sport turi jarohatlardan xoli deya olmaymiz va bunday holatlar yuzaga kelganda sportchi og‘ir ruhiy o‘zgarishlar: bosim, kuchli stress va juda kamdan kam holatlarda sportdan ketish holatlari ham kuzatiladi. Yuqorida qayt etilgan holatlarni hisobga olgan holda, sport psixologlar har qanday jarohat olgan sportchilarni reabilitatsiya jarayoniga faol tarzda qatnashmog‘i lozim. Sport nafaqat mashg‘ulotlar, musobaqalar, g‘alabalar va yutuqlar, balki sport jarohatlari xavfi hamdir.