CHAPAQAYLIK GENI BO‘YICHA POPULYATSIYALARNING GENETIK STRUKTURASINI O‘RGANISH - Xoliqov , P.X; Qurbonov , A.Q; Daminov , A.O; Islomova , Sh.A (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Odamlar populyatsiyasini 3 ta asosiy ijtimoiy guruhga bo‘lish mumkin: o‘naqaylar, chapaqaylar va ambideksterlar. Aholining taxminan 5 – 17 % ni chapaqaylar tashkil qiladi (1). Ma’lumotlarga qaraganda chapaqaylik asosan erkaklarda kuzatilib (2), monozigotali egizaklarda esa ko‘proq uchraydi (3). O‘naqaylik dominant gen bilan yuzaga chiqib 2 ta genotipga ega bo‘ladi AA, aa. Retsessiv allell genga ega bo‘lgan organizm bitta genotipli bo‘ladi aa. Chapaqaylikning irsiylanishida fenotipik va genotipik guruhlarni o‘rganish muhim ahamiyatga ega.