QANDLI DIABET BEDAVO KASALLIK EMAS - O‘sarov , Azamat Asatullayevich; Asatullayev , Izzatillo Azamat o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Qandli diabet surunkali endokrin kasalliklar guruhining umumiy nomi ekanligi barchaga ma’lum. Ushbu guruhdagi barcha kasalliklar umumiy simptomga ega - poliuriya (siydik ishlab chiqarishning ko‘payishi). Ammo faqat qandli diabet qondagi glyukoza kontsentratsiyasining oshishi bilan bog‘liq. Ko‘proq tez-tez uchraydigan diabetes mellitus - organizmdagi metabolik kasalliklar tufayli yuzaga keladigan endokrin kasallik. Uning asosiy belgisi insulin tanqisligidan kelib chiqqan giperglikemiya (yuqori qon shakar).