KESAR KESISH AMALIYOTI VAQTIDA PROPOFOLNING GEMODINAMIK KOʻRSATGICHLARGA TA’SIRI - Krasnenkova, M.B.; Nishonov, M.R. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Prospektiv “holat – nazorat” tadqiqotida jarrohlik yoʻli bilan tugʻdirilgan 98 homilador ayol ishtirok etdi. Tadqiqot maqsadi: propofol anesteziyasining operativ tugʻruq paytida yurak-qon tomir tizimiga ta’siri darajasini baholash. Tugʻgan ayollarning Markaziy Gemodinamil anesteziyaning turli bosqichlarida sezilarli oʻzgarishlarga uchraydi. Anesteziyani induksiya bosqichida yurak zarb va daqiqali hajmining pasayishi, tizimli arterial tonusning pasayishi tendentsiyasi mavjud boʻlib, bu arterial gipotenziya va kompensator taxikardiya tendentsiyasi bilan birga keladi. Bu oʻzgarishlar tabiatan oʻtkinchi boʻlib, qoʻpol gemodinamik oʻzgarishlarga olib kelmadi. Xomilani olib tashlaganingizdan soʻng, markaziy gemodinamika (MG) koʻrsatkichlarida aniq yaxshilanish kuzatiladi, jarrohlik aralashuvi tugashi bilan barcha asosiy MG koʻrsatkichlari asl qiymatlariga qaytadi.