OGʻIR TRAVMATIK MIYA SHIKASTLANISHI OLGAN BEMORLARDA OʻLIMGA OLIB KELUVCHI OQIBATLAR STRUKTURASI - Krasnenkova , M.B.; Nishonov , M.R.; Djalilov , U.A.; Isabekov , M.R. (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Maqolada 2022-2023 yillarda TTA Koʻp tarmoqli klinikasining reanimatsiya boʻlimiga ogʻir travmatik miya shikastlanishi bilan yotqizilgan 15 nafar bemorning oʻlimining asosiy sabablari tahlil qilingan. Oʻlim darajasi 21,4% ni tashkil etgan. Tahlil oʻlim vaqtiga qarab tanatogenezning uchta mexanizmi mavjudligini koʻrsatdi. Olingan ma’lumotlar davolanishning barcha bosqichlarida oʻz vaqtida ixtisoslashtirilgan yordam va nafas olishni yetarli darajada qoʻllab-quvvatlash zarurligini tasdiqlaydi, bu bemorlarning ushbu guruhini davolash natijalarini yanada yaxshilaydi.