SANOATDA QO‘LLANILADIGAN TERMOJUFTLIKLARNING TEXNIK XARAKTERISTIKALARI - Ibroximjonov , Ahliddin Baxrityorjon o‘g‘li (Educational Research in Universal Sciences, 2023)
Termodatchiklarni ishlab chiqarishda ikki turi keng qo‘llaniladi. Termojuftlik– uchlari kavsharlangan haraoratni sezuvchanligi ikki xil bo‘lgan metaldan yasalgan qurilma. Kavsharlangan uchiga harorat ta’sir ettirilsa termojuftlikning ikkinchi uchlarida elektr yurituvchi kuch paydo bo‘ladi. Termoqarshilik – temperatura o‘zgarishiga mos elektr qarshiligi o‘zgaradigan qurilma. Sanoatda avtomatlashtirish tizimlarida haroratni o‘lchashda qo‘llaniladi.